Seminar INFLPR, Joi, 3 August 2017, ora 12:00, Laboratorul 220 - FPFN, Dr. O. STOICAN: "Studiu experimental privind conditiile de mentinere a plasmei, la presiune atmosferica, în campuri electrice combinate”

Seminar INFLPR

Joi, 3 August 2017, ora 12:00

Laboratorul 220 - FPFN, INCDFM - sala de seminar

Contractul nr.: 4N/2016

Proiectul: PN 16 47 01 03, "Studii multidisciplinare cu laseri, plasma si radiatii in domenii de prioritate publica (mediu si sanatate)"

Faza nr. 22: "Studiu experimental privind conditiile de mentinere a plasmei, la presiune atmosferica, în campuri electrice combinate”

Termen:14.07.2017

Responsabil faza: Dr. O. STOICAN

Prezinta: Dr. O. STOICAN

Rezumat: A fost studiata functionarea unui generator de jet de plasma obtinut la presiune atmosferica, caracterizat prin faptul ca este alimentat electric de catre doua surse de tensiune conectate in paralel, anume o sursa de tensiune continua (pentru functionare normala, ajustabila in domeniul -600V/ -1000V) si respectiv un generator de pulsuri de inalta tensiune (Upeak=-4kV, f=1-100Hz). In acest scop a fost realizat un dispozitiv experimental complet care permite controlul, monitorizarea si inregistrarea caracteristicilor jetului de plasma in diverse conditii de lucru. S-a realizat un circuit imbunatatit pentru obtinerea pulsurilor de inalta tensiune. In cursul masuratorilor experimentale au fost puse în evidenta conditiile de mentinere a plasmei in absenta pulsurilor de inalta tensiune. Pe baza acestor observatii a fost realizat un circuit de control automat al functionarii generatorului de plasma. Functie de starea jetului, circuitul de control inhiba sau initiaza aplicarea pulsurilor de inalta tensiune. Aceasta solutie imbunatateste fiabilitatea dispozitivului, eficienta sa energetica si reduce nivelul perturbatiilor electromagnetice.
Raport de faza la proiectul NUCLEU.