Seminar INFLPR, Miercuri, 28.06.2017 ora 10.30, Sectia Laseri, Dr. Valentin CRACIUN: "Investigatii privind efectul radiatiilor asupra structurii compusilor ceramici"

INFLPR Seminar

Wednesday, 28 June 2017, 10.30 am

Laser Department, Seminar Room

Contract number: 4N/2016

Project 4: PN 16 47 01 04, "Applied research with lasers, plasma and radiation for the development of emerging technologies (in the health, energy, security and the environment)"

Phase no. 19: "Investigatii privind efectul radiatiilor asupra structurii compusilor ceramici"

Deadline: 14.04.2017

Responsible: Dr. Valentin CRACIUN

Lecturer: Dr. Valentin CRACIUN

Abstract: Reactoarele nucleare au nenumarate avantaje producand energie ieftina independent de conditiile climatice. Cea mai mare problema, implicand si costuri importante, este cea a stocarii in conditii de securitate pentru durate de ordinul sutelor si miilor de ani a deseurilor radioactive produse. In institutul nostru au fost demarate cercetari pentru studierea efectelor radiatiei asupra structurii, compozitiei chimice si a proprietatilor materialelor supuse iradierii.
Folosind tehnica ablatiei laser pulsate (PLD), am depus filme subtiri din ceramici, care au fost apoi iradiate folosind radiatie gama (sursa Co 60 de la IFIN-HH), fascicule de ioni (Ar sau Au), electroni, raze X si radiatie UV. Principalul avantaj al tehnicii PLD este depunerea de filme subtiri extrem de netede, cu rugozitati superficiale de ordinul a 1 nm. Studii de reflectivitate a radiatiei X difuze sau speculare pot fi efectuate cu mare acuratete pe aceste filme, extinzand tehnicile de investigatie utilizate. De asemenea, studiile de difractie a radiatiei X la incidenta razanta pot fi efectuate cu o rezolutie in adancime de ordinul a 10 nm, analizand astfel doar volumul de film afectat de catre radiatie si excluzand zona neafectata.