Seminar INFLPR, Vineri, 15 Decembrie 2017, ora 12:00, Laboratorul PTJ, Dr. Sorin Vizireanu: "Studiul modificarii proprietatilor nanomaterialelor in urma tratamentelor cu plasma a dispersiilor lichide ale acestor nanomateriale (faza solida)"

INFLPR Seminar

Friday, 15 December 2017, 12:00 pm

Low Temperature Plasma Laboratory, NIMP Seminar Room

Contract number: 4N/2016

Project 2: PN 16 47 01 02, "Synthesis, processing and characterization of micro- and nanostructures and nanomaterials produced by laser techniques, plasma or radiation"

Phase no. 29: "Studiul modificarii proprietatilor nanomaterialelor in urma tratamentelor cu plasma a dispersiilor lichide ale acestor nanomateriale (faza solida)"

Deadline: 15.11.2017

Responsible: Dr. Sorin Vizireanu/ Dr. Daniel Stoica

Lecturer: Dr. Sorin Vizireanu

Abstract: Functionalizarea direct in suspensia lichida a nanomateriale este de mare importanta pentru evitarea aglomerarii, precipitarii si imbunatatirea manipularii acestora. Pe de alta parte gruparile functionale adaugate conduc pe langa îmbunatatirea dispersabilitatii si la schimbarea altor proprietati (electrice, umectabilitatea, biocompatibilitate, stocarea de energie etc). Metoda folosirii plasmelor pentru tratarea suspensiilor este promitatoare si destul de recenta in comparatie cu metodele chimice.
Scopul experimentelor din acest etapa a fost de modificare a proprietatilor nanomaterialelor in urma tratarii cu plasma a dispersiilor lichide ale acestora. Pentru realizarea acestor experimente am folosit 2 tipuri de plasma (jet DBE si DBD) generate in diferite amestecuri de gaze. Jeturile de plasma au fost imersate in suspensii de grafena, oxid de grafena-GOx, oxid de grafena redus-rGO si nanotuburi de carbon-NT.
Functionalizarea s-a realizat fie prin introducerea in descarcare a unor gaze reactive (oxigen, azot, amoniac etc) sau prin adaugarea in suspensie a unui reactiv lichid (acetonitrilul) descompus cu ajutorul plasmei. In urma investigarilor SEM, FTIR, Raman si XPS am evidentiat schimbarile induse de tratamentele cu plasma imersata in aceste dispersii, mai precis asupra materialelor rezultate din uscarea respectivelor suspensii. Incorporarea de grupari functionale cu continut de oxigen si azot s-a evidentiat in majoritatea suspensiilor folosite (GOx, rGO si NT). Tipul gruparilor functionale introduse poate fi selectat in functie de parametrii descarcarii (in primul rand de gazul introdus, dar si de tipului sursei folosite). Rezultatele obtinute au condus la identificarea unor cai de modificarea a caracteristicilor nanostructurilor carbonice, precum si la identificarea parametrilor de tratare care au condus la atasarea unor grupari specifice. Tehnicile testate pe suspensiile amintite pot fi extinse si la alte dispersii de materiale (nanoparticule, nanoceluloza, polimeri, etc).