Seminar INFLPR, Miercuri, 18.01.2017, ora 11:00, Sectia Laseri, Dr. Valentin CRACIUN: "Sinteza de noi compusi ceramici pentru incapsularea deseurilor radioactive"

Seminar INFLPR

Miercuri, 18.01.2017, ora 11:00

Sectia Laseri, sala de seminar

Contractul nr.: 4N/2016

Proiectul: PN 16 47 01 04, “Cercetari aplicative cu laseri, plasma si radiatii destinate dezvoltarii de tehnologii emergente (in domeniul sanatate, energie, securitate si mediu)”

Faza nr. 7: "Sinteza de noi compusi ceramici pentru incapsularea deseurilor radioactive"

Termen: 15 Septembrie 2016

Responsabil faza: Dr. Valentin CRACIUN

Prezinta: Dr. Valentin CRACIUN

Rezumat:

In cadrul acestei faze s-a studiat depunerea de materiale ceramice ca ZrC si ZrN sub forma de filme subtiri folosind tehnica ablatiei laser pulsata. Filmele depuse au fost iradiate cu ioni de Ar si de Au pentru a investiga efectul radiatiei asupra structurii, morfologiei, stoichiometriei si proprietatilor materialelor ceramice. Dupa iradiere, filmele au fost investigate folosind tehnici cu rezolutie in andancime de ordinul zecilor de nm ca reflexia razelor X, difractie de raze X la incidenta razanta, nanoindentare, microscopie prin transmisie electronica, retroimprastiere Rutherford. Pe baza acestor rezultate se vor dezvolta noi compusi ceramici cu rezistenta la efectele radiatiei ce pot fi utilizati pentru incapsularea deseurilor radioactive.

Raport de faza la proiectul NUCLEU.