Seminar INFLPR, Miercuri, 20.07.2016, ora 11:00, Laborator 220, Dr. Monica Magureanu: "Studiul efectelor induse de plasma de neechilibru asupra lichidelor"

Sunteti invitati sa participati la seminarul stiintific ce va avea loc miercuri 20.07.2016, ora 11:00 in sala de seminar INCDFM si va contine prezentarea dnei Dr. Monica Magureanu cu titlul "Studiul efectelor induse de plasma de neechilibru asupra lichidelor", raport de faza al proiectului nucleu PN 16 47 01 04.

Abstract:
Au fost investigate descarcari electrice generate la interfata gaz-lichid in diferite configuratii (descarcari cu bariera dielectrica, descarcari corona fir-placa, descarcari corona cu spray de lichid). Au fost identificate si cuantificate principalele specii oxidante formate in faza gazoasa si in faza lichida sub actiunea plasmei de neechilibru: ozon (O3), radicali hidroxil (●OH), peroxid de hidrogen (H2O2). De asemenea, au fost analizate solutiile tratate cu plasma in scopul detectarii produsilor de reactie si determinarii eficientei metodelor folosite pentru degradarea si mineralizarea substantelor poluante. Rezultatele obtinute in acest studiu ofera o intelegere mai profunda asupra reactiilor intre speciile oxidante generate in descarcari electrice in contact cu lichide si un compus organic poluant (metil paraben - MeP). Tratarea cu plasma combinata cu ozonizare (cu O3 format in plasma) s-a dovedit eficienta pentru degradarea MeP. Poluantul (cu o concentratie initiala 50 mg/L) este complet eliminat dupa 15 min de tratare, iar constanta de rata este dubla fata de ozonizare. Mineralizarea este de asemenea substantiala in configuratia plasma+O3: 66.5% eliminare a carbonului organic total dupa 60 min de tratare. Cu toate ca O3 accelereaza semnificativ eliminarea MeP fata de tratarea numai cu plasma, alti oxidanti generati in plasma (in principal radicalii ●OH) au de asemenea o contributie esentiala la degradarea poluantului si la mineralizare. In solutia de MeP au fost detectati mai putini radicali ●OH decat in apa, datorita reactiilor acestora cu MeP si produsii sai de degradare. Cantitatea de H2O2 acumulata in lichid este de asemenea influentata de prezenta MeP: in functie de concentratia compusului organic este afectata rata de formare a H2 O2 sau rata de descompunere a acestuia in reactii cu ●OH sau O3.