Seminar INFLPR, Miercuri, 04.05.2016, ora 11:00, Sectia Laseri, Dr. Felix Sima: "Suprafete si interfete inteligente create cu fascicul laser pulsat pentru manipularea celulara "

Sunteti invitati sa participati la seminarului stiintific de miercuri, 04.05.2016, ora 11:00 din Sectia Laseri care va cuprinde prezentarea D-lui Felix Sima cu titlul: "Suprafete si interfete inteligente create cu fascicul laser pulsat pentru manipularea celulara ".

Abstract:
Prin acest studiu s-a urmarit fabricarea cu ajutorul laserului a unor suprafete si biointerfete inteligente pentru imbunatatirea proprietatilor implanturilor metalice pe baza de titan (Ti). Astfel, pe aceeasi suprafata de Ti am modificat prin iradiere laser 4 regiuni distincte, competitive, de chimie si topografie diferite. Suprafete de Ti netede si respectiv de rugozitate moderata au fost procesate cu fascicul laser pulsat pe arii reduse folosind diferite doze prin controlul numarului de pulsuri. Adeziunea si etalarea celulara au fost puternic dependente de rata de modificare chimica/topografica. In cazul suprafetelor netede, celulele au preferat zonele neiradiate in timp ce, in cazul suprafetelor moderat rugoase celulele au fost influentate de suprafete modificate usor. Un strat subtire de proteina (fibronectina) la interfata suprafata de Ti/celula a imbunatatit considerabil raspunsul celular in cazul ambelor suprafete, netede si respectiv rugoase. Aceste rezultate sunt de o importanta majora pentru fabricarea unor implanturi bazate pe Ti inteligente, personalizate, capabile sa moduleze raspunsuri celulare pe arii macroscopice si respectiv microscopice. Controlul raspunsului celular poate fi legat in continuare de studii terapeutice personalizate necesare unor maladii precum osteoporoza.