Seminar INFLPR, Miercuri, 8 Mai 2019, ora 10:15, Sectia Laseri, Dr. Matei Andreea: "Cresterea si caracterizarea de filme subtiri de montmorilonit prin tehnici laser"

Seminar INFLPR

Miercuri, 8 Mai 2019, ora 10:15

Sectia Laseri, sala de seminar

Contractul nr. 16N /2019

Proiectul: "Cercetari emergente de laseri, plasma, radiatii si aplicatiile lor in domeniile de specializare inteligenta si interes public"

Faza nr. 5: "Cresterea si caracterizarea de filme subtiri de montmorilonit prin tehnici laser"

Termen: 15.04.2019

Responsabil faza: Dr. Matei Andreea

Prezinta: Dr. Matei Andreea

Rezumat: Scopul acestei etape a fost obtinerea filmelor subțiri de montmorilonit (MMT) ca suprafețe active pentru aplicatii ulterioare in absorbția poluanților organici și anorganici din apele reziduale. Montmorilonitul este un material lamelar, facand parte din grupul smectitelor. Proprietățile unice, cum ar fi o suprafață mare activă din punct de vedere chimic, o capacitate mare de schimb cationic (CEC), suprafețe interlamelare cu caracteristici neobișnuite de hidratare (MMT isi poate crește volumul de mai multe ori în prezența apei), se datorează structurii cristaline si compozitiei chimice.
Depunerea laser pulsata (PLD) și evaporarea laser pulsata asistată de o matrice (MAPLE) sunt tehnicile folosite pentru depunerea filmelor subțiri de montmorilonit. Parametrii de depunere, în special lungimea de undă a laserului si fluenta laser joacă un rol important în compoziția și morfologia filmelor. Topografia probelor a fost investigata prin AFM si SEM iar caracterul hidrofil a fost pus in evidenta in urma masuratorilor de unghi de contact. Analizele structurale s-au facut prin XRD, EDX si XPS. Structura chimica a fost investigata prin spectroscopie FTIR. S-au obtinut filme aderente si compacte; stoichiometria filmelor poate fi controlata prin varierea parametrilor experimentali esentiali (lungime de unda/ fluenta/ metoda laser). Filmele depuse prin tehnici laser sunt hidrofile, cu unghiuri de contact ce pot ajunge sub 10°.