Seminar INFLPR, Joi, 13 Decembrie 2018, ora 12:00, Laboratorul FPFN, Dragos Palade: "Modele semiclasice pentru studiul turbulentei in plasme cuantice generate în urma interacției radiatiei laser cu materia"

Seminar INFLPR

Joi, 13 Decembrie 2018, ora 12:00

Laboratorul FPFN, sala de seminar a INFM

Contractul nr. 3N/2018

Proiectul: PN 18 13 01 03/ Cercetări de frontieră privind interacția pulsurilor laser ultraintense cu ținte solide

Faza nr. 5: "Modele semiclasice pentru studiul turbulentei in plasme cuantice generate în urma interacției radiatiei laser cu materia"

Termen: 10.12.2018

Responsabil faza: Dr. Florin Spineanu

Prezinta: Dragos Palade

Rezumat: Plasmele cuantice au devin un subiect de interes al ultimilor ani datorita prezentei lor intr-o multitudine de sisteme: electroni in metale, plasme de fuziune confinata, plasme electron-pozitron-ion generate de interactia laser cu materia, sisteme astrofize, etc. Principalele abordari teoretice asupra dinamicii unei plasme cuantice sunt sistemul Wigner-Maxwell si forma sa hidrodinamica, Quantum Magneto-Hydrodynamic Model (QHM). Cel din urma poate fi reformulat, pentru un camp de viteze irotational, intr-o ecuatie de tip Schrodinger neliniara (cuplata cu o ecuatie Poisson), cu ajutorul careia se poate studia in mod elegant turbulenta intr-o plasma cuantica. Una din patologiile QHM-ului, survine din lipsa unei forme functionale de densitate pentru tensorului presiune cinetica. In contextul aproximatiilor existente, modelul este incapabil sa surprinda corect fenomene dinamice chiar si in cazuri simple, precum propagarea unei unde longitudinale electrostatice in regim liniar intr-o plasma cuantica
A. Propunem incluziunea componentei rotationale a campului de viteze asociat unei plasme cuantice in sistemul Schrodinger-Poisson si extinderea acestuia catre un sistem de tip Schrodinger-Poisson-Inductie. In cadrul acestei formulari se investigheaza numeric turbulenta 2D, cu accent pe existenta unei duble cascade inverse: pentru vorticitate si pentru potentialul electrostatic.
B. Se propune o noua aproximatie ca functionala de densitate a tensorul presiune cinetica din cadrul QHM-ului, derivata pe baza rezultatelor cinetice (considerate exacte). Noua aproximatie este testata in mod extensiv si comparata cu aproximatiile existente in literatura oferind rezultate net superioare cantitativ.