Scoala Altfel la INFLPR

INFLPR este partener al Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice in Programul National "Scoala altfel". In cadrul acestui program, INFLPR contribuie la dezvoltarea competentei de invatare si de dezvoltare a abilitatilor socio-emotionale ale elevilor prin oferirea de activitati educative transdisciplinare si de invatare prin experienta. In timpul vizitei la INFLPR elevii descopera cum functioneaza un laser si ce se poate face cu un laser, cum se dezvolta noi medii active laser cristaline si policristaline, laseri cu mediu activ solid, cum se obtine o plasma si li se explica procesele ce au loc in plasma, cum se obtin noi materiale si noi suprafete functionale, metode de caracterizare a materialelor. Elevii si profesorii sunt impresionati de informatiile transmise in timpul prezentarilor, de echipamentele prezentate, unele dintre acestea sunt unice la nivel european, de realizarile remarcabile pe care le au grupurile de cercetare din institut.

Multe institutii de invatamant au ales saptamana 26-30.03.2018 pentru a desfasura programul "Scoala altfel", in consecinta a fost o saptamana incarcata la INFLPR, am primit vizitele a 560 de elevi din 13 unitati de invatamant, coordonati de 33 de cadre didactice si numerosi parinti. Pe parcursul anului scolar 2017-2018 INFLPR a primit vizitele a 930 elevi din 20 de unitati de invatamant preuniversitar, coordonati de 60 de cadre didactice. Laboratorul de Electronica Cuantica a Solidului, Laboratorul de Plasma la Temperatura Joasa, Sectia Laseri, Centrul de Tehnologii Avansate cu Laser (CETAL) sunt patru departamente din INFLPR care au primit grupuri de vizitatori de la Scoala Gimnaziala Nr. 31 din Bucuresti, Colegiul National "Gib Mihaescu" din Dragasani, judetul Valcea, Liceul Teoretic "Brancoveanu Voda" din Urlati, judetul Prahova, Scoala Gimnaziala Nr. 56 din Bucuresti, Scoala Gimnaziala Nr. 190 din Bucucuresti, Scoala Gimnaziala "Martisor" din Bucuresti, Scoala Gimnaziala Nr. 97 din Bucuresti, Scoala Gimnaziala "C-tin Brancusi" din Bucuresti, Liceul Teoretic "Stefan Odobleja" din Bucuresti, C. N. "Iulia Hasdeu" din Bucuresti, C. N. "I. L. Caragiale" din Bucuresti, C. N. "Grigore Moisil" din Bucuresti, C. N. "M. Eminescu" din Bucuresti, Liceul Teoretic "Horia Hulubei" din Magurele, judetul Ilfov, Scoala Gimnaziala "Ion Agarbiceanu" din Alba Iulia, judetul Alba, Scoala Gimnaziala "Sf. Vasile" din Ploiesti, judetul Prahova, Scoala Gimnaziala Nr. 150 din Bucuresti, Liceul Teoretic Internațional de Informatică București - Gimnaziu, Scoala Gimnaziala Nr. 1 din Cornetu, judetul Ilfov.

Urmatoarele echipe de cercetatori, coordonate de sefii de grup si de laborator, au sustinut prezentari, au incantat si au fascinat elevii, i-au indemnat sa iubeasca fizica:
Centrul de Tehnologii Avansate cu Laser - CETAL: L. Mihai, F. Jipa, S. Iosub, A. Stancalie, M. Trupina, D. Chioibasu, I. Paun, B. Calin, A. Popescu, G. Giubega, A. Marcu, C. Diplasu;
Sectia Laseri: C. Achim, N. Dumitrescu, A. Bonciu, F. Andrei, S. Brajnicov, D. Colceag, F. Stokker, M. Filipescu, M. Sopronyi, C. Viespe, I. Nicolae, P. Garoi, V. Craciun, I. Morjan, M. Boni, I. Andrei;
Laboratorul de Electronica Cuantica a Solidului: M. Greculeasa, G. Stanciu, C. Gheorghe, L. Gheorghe;
Laboratorul de Plasme la Temperaturi Joase: B. Mitu, V. Satulu, D. Ionita, R. Ionita, V. Marascu, C. Stancu, D. Stoica, T. Acsente, Marius Badulescu, C. Surdu-Bob;
Sefi de grup: Dr. M. Dinescu, Dr. I. Mihailescu, Dr. D. Miu, Dr. V. Craciun, Dr. G. Socol, Dr. L. Gheorghe, Dr. Gh. Dinescu, I. Morjan, M. Pascu, C. Surdu-Bob;
Sefi de laborator: Dr. B. Mitu, Dr. N. Pavel, Dr. G. Socol, Dr. A. Popescu, Dr. M. Serbanescu, Dr. M. Zamfirescu, E. Axente.
Secretar stiintific: Dr. F. Sima.

Pe parcursul fiecarei vizite de informare la INFLPR, cercetatorii au transmis elevilor un pic din "magia" muncii lor de zi cu zi, iar multi dintre ei si-au exprimat deja dorinta de a imbratisa o cariera viitoare in cercetare.

Sc_Alt_1
Sc_Alt_2
Sc_Alt_3

Participarea la activitatile de educatie non-formala oferite de INFLPR s-a facut in grupuri de elevi insotiti de profesori, cu programare anterioara la secretariat@inflpr.ro.