Scurt Istoric

Structura actuala a activitatii de cercetare a INFLPR, fizica laserilor si aplicatii, electronica cuantica a solidului, plama si acceleratoare de electroni, este rezultatul organizarii si reorganizarii cercetarii in domeniul fizicii in ultimii 60 ani.

Originea sectiei Laseri se afla in fostul laborator "Metode optice in fizica nucleara" condus in 1956 de Prof. Ion Agarbiceanu, la momentul la care Institutul de Fizica Atomica a fost infiintat de Prof. Horia Hulubei. Datorita rezultatelor teoretice si experimentale asupra structurii hiperfine obtinute in acest laborator a fost posibila initierea unor cercetari in domeniul laserilor inca de la aparitia acestuia. Cercetarile s-au finalizat cu comunicarea stiintifica a realizarii primului laser romanesc pe 20 Octombrie 1962: “Contributions á l’étude des lasers aux gas” authors : I. Agarbiceanu, A. Agafitei, L. Blanaru, N. Ionescu-Pallas, I.M. Popescu,V. Vasiliu and V.G. Velculescu, Proc. 3d Intl. Congress on Quantum Electronics, Paris, 11-15.02.1963. Acest grup a constituit nucleul viitorului Departament Laseri.

Infiintat in 1959, laboratorul acceleratoare de electroni a proiectat si dezvoltat dispozitive de control radiografic in flux continuu. Laboratorul a construit cateva acceleratoare de electroni pentru industria Romaniei.

In 1968, dupa retragerea Profesorului Horia Hulubei, Ioan Ursu, pro-rector al universitatii Babes-Bolyai si sef al catedrei de Fizica Nucleara si Electromagnetism al Facultatii de Fizica, a fost numit director al Institutului de Fizica Atomica. Sub conducerea sa IFA a asigurat introducerea energeticii nucleare in Romania.

In anii '70, Prof. Ioan Ursu a infiintat laboratorul MALIRM – Medii Active Laser si Interactia Radiatiei cu Materia iar Prof. Voicu Lupei a fost numit seful laboratorului. Laboratorul a fost si este activ in mod special in dezvoltarea de noi medii active laser cristaline si policristaline, caracterizare optica si spectroscopica, laseri cu mediu activ solid.

Institutul Central de Fizica(ICEFIZ) a fost creat in 1973 ca un consortiu ce incorpora IFA, IFB (Institutul de Fizica Bucuresti) si toate celelalte entitati din Romania care se ocupau de cercetari in fizica.

O schimbare importanta in managementul ICEFIZ a avut loc in 1977 cand institutul a fost impartit in mai multe unitati care se ocupau de cercetare in diferite domenii: IFIN Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara, IFTAR Institutul de Fizica si Tehnologia Aparatelor cu Radiatii, IFTM Institutul de Fizica si Tehnologia Materialelor, IGSS Institutul de Gravitatie si Stiinte Spatiale, etc.

In acel moment, departamentul de cercetare in fizica plasmei care apartinea Institutului de Fizica Bucuresti s-a integrat in structura IFTAR si a format bazele laboratoarelor de plasma actuale: Laboratorul Plasme de Fuziune si Laboratorul Plasme de Temperatura Joasa.

Primul director al IFTAR a fost Prof. Ioan Iovit Popescu membru al Academiei Romane. IFTAR cuprindea in acel moment Departamentul Laseri si laboratoarele MALIRM, Acceleratoare de Electroni, Dispozitive Speciale Laseri, Fizica Plasmei.

Prin Hotarirea de Guvern 1310/1996 din 25/11/1996 institutul a fost acreditat ca institut national sub denumirea Institutul National de Cercetare Dezvoltare in Fizica Laserilor, Plasmei si Acceleratoarelor. Astazi pastreaza aproape aceasi structura dar aria de cercetare s-a diversificat.