Vizita in Romania si la INFLPR a Prof. Tony Donne

In perioada 5-6 februarie 2018 a avut loc vizita in Romania si la INFLPR a Prof. Tony Donne, manager general al EUROfusion (www.euro-fusion.org). EUROfusion (‘European Consortium for the Development of Fusion Energy’ - https://www.euro-fusion.org/) este un consortiu cu preocupari in domeniul Fuziunii Nucleare ce reuneste peste 100 institute de cercetare si universitati din 26 de tari ale Uniunii Europeane, inclusiv Romania, plus Elvetia si Ucraina. Actitvitatea consortiului este finantata prin intermediul programului Euratom Horizon 2020 (Grant Agreement No 633053, cu un buget de 850 milioane de euro pe perioada 2014-2020). EUROfusion continua cercetarile programului European Fusion Development Agreement (EFDA - https://en.wikipedia.org/wiki/European_Fusion_Development_Agreement), sub umbrela caruia Comisia Europeana a reunit cercetarile legate de fuziunea nucleara.

Tony Donne

INFLPR a fost initiatorul participarii Romaniei la programul European de fuziune, in 1999. In prezent, INFLPR este principalul participant roman la acest program, intr-un consortiu coordonat de Institutul de Fizica Atomica, ca agentie de finantare, cinci institute de cercetare si trei universitati*.
In prima zi a vizitei, Tony Donne a participat la lucrarile Zilei Euratom-Fuziune, o manisfestare traditionala, organizata de mai bine de 10 ani, in care participantii romani la EUROfusion si-au prezinta principalele realizari stiintitfice. In deschiderea acestei manifestari, Prof. Donne a sustinut prezentarea intitulata “Fusion Research: Recent Progress and Perspectives”, oferind o viziune sintetica a programului European destinat cercetarilor in cadrul fuziunii nucleare si perspectivele acestuia (https://www.euro-fusion.org/eurofusion/the-road-to-fusion-electricity/).
Tony Donne a apreciat in mod deosebit realizarile grupurilor de cercetatori romani in cadrul celor 8 pachete de lucru ale EUROfusion la care Romania participa (http://www.ifa-mg.ro/euratom-fuziune/)**.
In cea de-a doua zi a vizitei sale, Tony Donne a avut intrevederi cu domnul Director General al INFLPR, Dr. Traian Dascalu, si cu domnul Director General al IFA, Dr. Florin Buzatu. In cadrul acestor intrevederi a fost evaluata, in general, participarea Romaniei si, in particular, a INFLPR la EUROfusion si prezentate perspectivele de dezvoltare. Programul zilei a inclus o vizita la CETAL.
In cea de-a doua parte a zilei, Tony Donne a avut o intrevedere cu Prof. Nicolae Burnete, Ministrul Cercetarii si Inovarii***.

* Institutul National de Cercetare-Dezvoltarea pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei, Institutul National de Cercetare-Dezvoltarea pentru Fizica Materialelor, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică, Universitatea din Craiova, Universitatea A.I. Cuza din Iasi, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca.

** Principalele activitati de cercetare ale INFLPR in cadrul EUROfusion cuprind:

  • studii avansate, de perspectiva, incadrate in cadrul pachetului de lucru WP-ENR (Enabling Research) si modelari si dezvoltari de coduri de calcul in cadrul WP-CD (Code development)
  • dezvoltarea de tehnologii si metode de analiza dedicate materialelor ce compun primul perete al tokamak in cadul pachetelor de lucru: WP-PPFC (Preparation of efficient PFC operation for ITER and DEMO), WPJET2 (JET2 - Plasma Facing Components)
  • dezvoltarea de materiale supraconductoare si metode de analiza aferente in cadrul WP-MAG (Magnets) dezvoltarea de materiale avansate in cadrul WP-MAT (Materials) si
  • participarea la upgradarea unor sisteme diagnostica de la instalatia JET (in cadrul WP-JET4, Jet Enhancements)
  • participarea la campaniile experimentale de la instalatiile JET (Anglia), ASDEX (Germania) si TCV (Elvetia) in cadrul pachetelor de lucru WP-JET1 (JET-Campaigns) si WP-MST1 (Medium Size Tokamaks).

*** La intrevedere au mai participat: Dr. Ciprian PREDA, Secretar de Stat pentru relaţia cu parlamentul şi afaceri europene, Dr. Viorel Vulturescu, director in Ministerul Cercetarii si Inovarii, Dr. Florin Buzatu, director general IFA, Dr. Ion Tiseanu, director stiintitifc INFLPR si Dr. Teddy Craciunescu, responsabil stiintific national al Euratom-Fuziune.